World fitness federation   |   World body building federation

LT|EN|RU

GEORG TENNO MEMORIAL

1972_memo_1m.jpg

2020. PASAULIO KULTŪRIZMO ENCIKLOPEDIJA.

PRISTATOME ABSOLIUČIUS „Georgo Tenno memorialo“  TURNYRO NUGALĖTOJUS.

 Pasaulinė kultūrizmo federacija W.F.F. – W.B.B.F. (World Fitness Federation, World Body Building Federation) šiandien vienija 135 šalis – nares, kurios atstovauja visus kontinentus. Pasaulinė W.F.F. – W.B.B.F. federacija kasmet įvairiose šalyse organizuoja apie 60 tarptautinių mėgėjų ir profesionalų renginių ir juridine oficialaus sporto prasme yra neabejotina kultūrizmo lyderė pasaulyje.

Sutapo, kad vainikuojanti savo penkis dešimtmečius trunkančią sportinę veiklą, Pasaulinė W.F.F. – W.B.B.F. federacija ėmėsi neturinčio precedento  globalaus tarptautinio kultūrizmo projekto:  kruopščiai dirbama ruošiant publikacijai didžiulės apimties išsamų istorinį sporto leidinį  “Pasaulinio kultūrizmo enciklopedija” („World Bodybuilding Encyclopedia“). Pirmas enciklopedijos tomas jau ruošiamas spaudai.

 

Istorinis „Georgo Tenno memorialo” turnyras.

Pagerbiant svarbų socialistinio pasaulio kultūrizmui asmenį estą GEORGĄ TENNO (Georg Tenno), 1971 metais Estijoje pradėtas organizuoti tarptautinis „Georgo Tenno memorialas“ („Georg Tenno Memorial“, «МемориалГеоргаТенно»). Šios tradicinės kultūrizmo varžybos vyko iki 1989 metų. Kartu su tarptautiniu “Gintarinio prizo” (“Amber Prix International”, «Янтарный приз», 1968-2020 m.) turnyru, šios varžybos buvo vienintėlės, kurios visame socialistiniame pasaulyje buvo organizuojamos reguliariai. Į tai socialistinių šalių kultūrizmo organizatoriai, treneriai žiūrėjo su pavydu – visur kultūrizmo sportas uždraustas, o Lietuvoje ir Estijoje vyksta varžybos. Išviso, su retomis pertraukomis, buvo organizuota keturiolika turnyrų. Beveik visus šiuos renginius organizavo INARAS MARDO (Innar Mardo, 1946-2002 m.). 1987 metų turnyrą organizavo Estijos sostinėje Taline du mėnesius dirbęs Dr. EDMUNDAS DAUBARAS (DSc. Edmundas Daubaras) kartu su INDREKU OTSUSU (Indrek Otsus).

Kultūrizmo sporto draudimo ir persekiojimo metu “Georgo Tenno Memorialas” vyko beveik reguliariai. Jei dėl leidimo organizuoti tarptautinį “Gintarinio prizo” turnyrą Dr. EDMUNDUI DAUBARUI reikėjo rašyti peticiją, ją vežti į T.S.R.S. sostinę Maskvą ir, rizikuojant, pakovoti už sportą, tai INARUI MARDO pavyko įtikinti vietinius valdininkus, kad kultūrizmas susijęs su Estijos nacionalinėmis tradicijomis. Buvo prisiminti Estijos nacionaliniai stipruolių sporto didvyriai GEORGAS LURICHAS (Georg Lurich, Георг Лурих, 1876-1920 m.) ir GEORGAS HAKENŠMITAS (Georg Hackenschmidt, Георг Гаккеншмидт, 1878-1968 m.), kurie buvo žinomi ir gerbiami T.S.R.S.. Tuomet T.S.R.S. politinė valdžia į “Georgo Tenno Memorialo” turnyrus pažiūrėjo pro pirštus ir šių varžybų neuždraudė.  

 

Absoliutūs „Georgo Tenno memorialo“ nugalėtojai

Year, Name, Country.
1971, DUBININ VLADIMIR, RUSSIA
1972, DUBININ VLADIMIR, RUSSIA
1974, MURAUSKAS PRANAS, LITHUANIA
1976, ANNUS OLEV, ESTONIA
1977, ANNUS OLEV, ESTONIA
1978, ANNUS OLEV, ESTONIA
1979, ANNUS OLEV, ESTONIA
1981, MILVYDAS ARVYDAS, LITHUANIA
1982, MISEVICIUS SAULIUS, LITHUANIA
1983, AJU ARKADI, ESTONIA
1984, KOSENKO PAVEL, ESTONIA
1985, OTSUS INDREK, ESTONIA
1987, KOSENKO PAVEL, ESTONIA
1989, KOSENKO PAVEL ESTONIA.

 

INFORMACIJA.

Detalesnė informacija globaliame tarptautiniame interneto puslapyje www.wff.lt, skaitykite forumą. Tai pat informaciją rasite tinklapio „Facebook“ puslapiuose: W.F.F. – W.B.B.F. International, W.F.F. – W.B.B.F. North America, W.F.F. – W.B.B.F. South America, W.F.F. – W.B.B.F. Asia, W.F.F. – W.B.B.F. Europe, W.F.F. – W.B.B.F. Africa, W.F.F. – W.B.B.F. Asia Continental Federation, International Sport University (I.S.U., www.isuniversity.lt), W.F.F. – W.B.B.F. Pro Division, W.P.S.F. World Power Sports Federation.